Τρίτη, Ιουνίου 21

Ενωμένη σημαίνει όλοι…

Στους ρυθμούς του σοβαρού δημοψηφίσματος, ενός σοβαρού λαού, που θα πάει στις κάλπες μετά από μια σοβαρή καμπάνια των δυο απόψεων και καθοριστικά θ’ απαντήσει για το μέλλον της χώρας του αλλά και της Ευρώπης τελικά…

Δεδομένο ότι αδυνατούμε να έχουμε πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους του σοβαρού και καθοριστικού για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικογένειας, δημοψηφίσματος των Βρετανών. Ο πλανήτης αναμένει εναγωνίως το αποτέλεσμα κι ο στιγματισμός του με την άδικη όσο και παράλογη δολοφονία της άτυχης βουλευτού, θα το αφήσει έτσι κι αλλιώς γραμμένο με έντονα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι σαφώς σημαντικότερο κι η αγωνία, όσο κι αν προσπαθούν Γερμανοί πολιτικοί να το υποβαθμίσουν, είναι μεγάλη και εύλογα αυξανόμενη. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις και λεπτομερείς πληροφορίες απόρρητων ζητημάτων για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της ανατροπής που θ’ ακολουθήσει μια τυχόν, αρνητική απάντηση των Βρετανών.

Οι εναγώνιες προσπάθειες των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής πορείας της Γηραιάς Αλβιώνας, καθώς κι οι πολύ προσεκτικοί χειρισμοί των αξιωματούχων της Ε.Ε. αποδεικνύουν περίτρανα την κρισιμότητα των στιγμών. Το μόνο ελπιδοφόρο είναι η σοβαρότητα των ψηφοφόρων που ως γνωστόν αποτελούν ένα απ’ τα πιο σημαντικά και σοβαρά εκλογικά σώματα του πλανήτη.

Η Μ. Βρετανία έχει συνδέσει το όνομά της και την ύπαρξή της με την Ευρώπη, σε όλους τους τομείς. Πώς μπορεί κάποιος ν’ αναφερθεί στην ήπειρό μας χωρίς να περιλαμβάνει αγώνες, δραστηριότητες, συμμετοχές σε πολέμους και ειρηνευτικές προσπάθειες, της Αγγλίας; Η ιστορία αυτής της χώρας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ευρώπης κι ανέκαθεν η συμμετοχή της ήταν καθοριστική στις εξελίξεις της ηπείρου και στη συνέχεια, αυτομάτως, του πλανήτη.

Η αποικιοκρατική της πολιτική αποτέλεσε την αιτία ανταλλαγής πολιτισμού, προϊόντων, τεχνοτροπίας, με άλλους λαούς και πολιτισμούς ενώ η κραταιά της θέση στο παγκόσμιο εμπόριο, φυσικά αποτελεί μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής βάσης εμπορίου και συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Όπως δε νοείται ενωμένη Ευρώπη χωρίς τον πολιτισμό και την παρουσία της Ελλάδος, έτσι δε νοείται ενωμένη Ευρώπη, χωρίς τη Βρετανία μέλος της. Άλλωστε, όπως είναι φυσικά γνωστό, η αρχική ιδέα της ΕΟΚ, στηρίχθηκε σημαντικά σε κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων φυσικά κι η Μ. Βρετανία.

Το δίλημμα που τίθεται στους βρετανούς κι ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι εμφανίζεται τόσο υψηλό το ποσοστό του ΟΧΙ, αποτελεί από μόνο του ένα γεγονός που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και πληγώνει την ιδέα της ενοποίησης. Η διατήρηση του νομίσματος, ήδη έχει προκαλέσει θέματα στην Ε.Ε. περισσότερο βέβαια παρά στην Αγγλία αλλά η πλήρης αποστασιοποίηση θ’ αποτελέσει τεράστιο πλήγμα.

Οι ειδικοί αναλυτές ανά τομέα, μπορούν να παραθέσουν πολλά κι ενδιαφέροντα επιχειρήματα περί της αναγκαιότητας παραμονής στην Ε.Ε. και φυσικά τους κινδύνους ενός ΒREXIT. Η απλή, καθημερινή σκέψη όμως οδηγεί εύκολα και γρήγορα στη λογική της διάθεσης αποκοπής από ένα μεγάλο πλοίο που δεν έχει ελπιδοφόρα πορεία τα τελευταία χρόνια. Η επιβάρυνση των μεγάλων οικονομιών απ’ τις μικρότερες, ασθενέστερες και αναγκαίο να στηριχθούν, φέρνει ανασφάλεια και φόβους, στους απλούς πολίτες, που τελικά θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Δεν είναι τυχαίο το κομμάτι της εκστρατείας του ΟΧΙ, που επιδεικνύει τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου έναντι έργου στη Βρετανία που παραμένει ανολοκλήρωτο με τη λεζάντα: ‘αντί για εδώ, τα λεφτά σου γίνονται γέφυρες στην Ελλάδα’. Η ψυχοσύνθεση ενός νομοταγούς φορολογούμενου, σκληρά εργαζόμενου, με όλα τα χαρακτηριστικά των Άγγλων, πολίτη, φυσικά επηρεάζεται απ’ την κατάσταση που επικρατεί στον ευρωπαϊκό νότο με κορωνίδα της τραγικότητας, την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η ενωμένη Ευρώπη, με όλα τα κράτη μέλη της συντεταγμένα σε κοινούς στόχους σε όλους τους τομείς, με την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας κι ελέγχου των εσωτερικών υποθέσεων του κάθε κράτους αλλά και τη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε ευαίσθητους τομείς όπως τα οικονομικά, η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών της ηπείρου, οδηγεί σε ισορροπία ολόκληρο τον πλανήτη μέσω των σχέσεων με υπερδυνάμεις αλλά κι εξαρτήσεων μεγάλων ενεργειακών πρωταγωνιστών στη διεθνή σκακιέρα.

Όλοι μας, ως κράτη μέλη αυτής της οικογένειας, μικρότερα ή μεγαλύτερα, δυνατά ή ασθενέστερα, έχουμε να δώσουμε κι όχι μόνο να πάρουμε, ώστε να καταστεί δυνατή, σταθερή και κραταιά η Ε.Ε. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εν μέσω απειλών θρησκευτικών μισαλλόδοξων ηγετών και παράλογων οικονομικών πολέμων, μόνο η ισχύς που αποφέρει η ένωση δυνάμεων, μπορεί ν’ αποτελέσει βήμα για τη θωράκιση του πολιτισμού και της εξέλιξης που πάντα χαρακτήριζαν τη σημαντικότερη ήπειρο του πλανήτη, απ’ την οποία ξεκίνησαν και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Η κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, η ΣΥΝΘΕΣΗ δυνάμεων κι η συμπόρευση των λαών με την ιστορία του ο καθένας αλλά και τη θέση του στην παγκόσμια πρόοδο, μπορούν να δώσουν δυνατά και καθαρά την απάντηση στις απειλές και τις προσπάθειες χειραγώγησης οικονομιών και λαών.

Ευχή κι ελπίδα μας, οι βρετανοί πολίτες να σταθούν όρθιοι σ’ αυτή την πρόκληση και να διασφαλίσουν το κοινό μας μέλλον με τη θετική ψήφο τους αφού σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα θα επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, θεμελιώδεις δομές κι εξελίξεις, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Γρηγορίου Αλεξάνδρα
Ιδρυτικό Μέλος Ευ.Με.ΣΥΝ - Τομεάρχης Επικοινωνίας & ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου