Κυριακή, Μαΐου 8

Ρεαλιστικές Μεταρρυθμίσεις εναντίον Μοιρολατρικών Επαναστάσεων...

-Χωράει στην Ευρώπη και στον κόσμο αυτή η αντίθεση;... Αυτή η διαλεκτική εξέλιξη;...

-Αν ναι, για πόσο καιρό μπορεί ακόμα να μακροημερεύσει ο τόπος μας σε αυτόν τον ρυθμό;...

-Είναι απλή η απάντηση...

-Και αυτή είναι Όχι!...

Αυτό που διαπιστώνεται στη σημερινή Ελλάδα, εν γένει, είναι η αδυναμία ποιοτικής πολιτικής στόχευσης και άρα η στρέβλωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Η κοινωνία μας και οι πολιτικοί εκφραστές της, δεν δείχνουν ικανοί να παλέψουν για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται, εξαιρετικά δυσάρεστα, μια επιφανειακή θεώρηση της πραγματικής οικονομίας (δήθεν ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, δήθεν αφθονία ειδυλλιακών ακρογιαλιών και δήθεν παροχή μοναδικής ελληνικής εμπειρίας), η οποία σε συνδυασμό με έναν βαθύ συντηρητισμό, παράγει «ριζοσπαστικές και καθαρές» ιδεολογίες οι οποίες αναμειγνύονται, συνήθως, με μία ψευδό-εθνική κυριαρχία.

Λησμονείται και παρακάμπτεται, άρα, το επιταχυνόμενο και αλληλεξαρτόμενο ανταγωνιστικό παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης, στο οποίο δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τις κοινές αξίες.

Αγνοείται και ως εκ τούτου η αναπόδραστη λογική επιβίωσης που ισχύει σε οποιοδήποτε κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, είτε επιχείρηση λέγεται αυτή, είτε κράτος, είτε ατομική δράση: το εξωστρεφές, δηλαδή, στρατηγικό ταίριασμα και τέντωμα στις αγορές.

Η εναλλακτική του αποδεδειγμένα αποδοτικού αυτού ορθολογισμού, συναντάται στις αποτυχίες των οικονομιών των ακραίων σοσιαλιστικών κρατών ή και άλλων εντελώς περιθωριακών μορφωμάτων: Όλα τα παραδείγματα, δηλαδή, των ουραγών σε ανταγωνιστικούς όρους.

-Η Ελλάδα, αγαπητοί φίλοι, κατέχει σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28...

Συν τοις άλλοις, αναπαράγουμε την «προηγμένη» μας μοιρολατρία, ενώ μαχόμαστε με σθένος κατά της «προδιαγεγραμμένης» παγκοσμιοποίησης. Το οδυνηρό είναι ότι ένας φιλοεπαναστατικός και πολέμιος του φιλοευρωπαϊσμού λαός, όπως ο δικός μας, κατέχει και υψηλό βιωτικό επίπεδο σε δυσαναλογία με την παγκόσμια πραγματικότητα.

-Όπως μας δείχνει και το διάγραμμα ανταγωνιστικότητας του Economist, άλλωστε...

Δεν δύναται, επομένως, να αφήσει γόνιμο χώρο να αναπτυχθούν οι πιο μετριοπαθείς δυνάμεις, απομακρύνοντας ολοένα την κοινωνία μας από την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, που το φυσικό μας σπίτι, η Ευρώπη, διασφαλίζει.

-Η κουτσουρεμένη και επιφανειακής λογικής επανάσταση είναι εις βάρος μας, τελικά...

Και μαθηματικά, ο ατελέσφορος δανεισμός έχει προ πολλού σταματήσει για τη χώρα μας. Να δανειστούμε χρήματα ώστε να συντηρήσουμε το βαθύ πελατειακό κράτος και την υπανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας μας, δεν είναι επ' ουδενί πλέον εφικτό.

Αν δεν γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, σε ένα πλαίσιο στρατηγικού, οργανωσιακού και τεχνολογικού πλαισίου, πρέπει να αρχίσουμε να φανταζόμαστε, σύντομα, πως μοιάζει ένα κράτος χωρίς επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό διαβατήριο για τους πολίτες του και πως καταρτίζεται μία χρηματοοικονομική πολιτική από ανίδεους με την πραγματική οικονομία ανθρώπους.

-Ο ορισμός της κόλασης, δηλαδή, ειδικά για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο εξωτερικό...

Είναι αργά, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ο σκληρός εχθρός του ρεαλισμού είναι η νομοτέλεια της μοιρολατρίας, η οποία δημιουργεί απολίτικους στην πράξη ανθρώπους, που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι το συμφέρον των πολλών προέρχεται πάντοτε από την εξατομικευμένη επιδίωξη και φιλοδοξία.

Να γίνουν ενήμεροι πολίτες και αν επιθυμούν πραγματική επανάσταση αυτή είναι η βελτίωση του κράτους με ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Ότι μας διδάσκει δηλαδή ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και η Κλασσική Πολιτική Οικονομία...

-Αλλά που τέτοια λόγια, τώρα;...

-Πολυτέλεια, θα μου πεις...

-Δυστυχώς, όχι. Αυτή είναι η ρίζα του Διαφωτισμού και το σημερινό παιχνίδι στήνεται πάνω σε συγκεκριμένους Πυλώνες...

-Ποιοι είναι αυτοί;...

-Απλά, οι 10 Θέσεις της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Σύνθεσης...













Δημοσθένης Χατζηνικολάου 
Ιδρυτικό μέλος Ευ.Με.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου