Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18

Το εκλογικό σώμα και η ανανέωση


Ακούω από πολλούς την γνωστή ατάκα:

"Μα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μας έφεραν ως εδώ; Αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι για το αναποτελεσματικό και σπάταλο κράτος που δημιούργησαν, τη Χάρυβδη που ροκανίζει τους κόπους της παραγωγικής οικονομίας; Πως οι ίδιοι θα το διορθώσουν;"

Η απάντηση φαντάζει μονόδρομος, αλλά είναι στην πραγματικότητα αρκετά ανατρεπτική.

Βλέπετε, στα κόμματα πάντα υπάρχει και ο παράγοντας “ψηφοφόρος” που συνήθως δεν είναι ελεγχόμενος. Τα δύο αυτά κόμματα δεν είναι απλά κόμματα ιδεολογίας ή αρχηγικά, αλλά μεγάλες παρατάξεις που στους κόρφους τους υπάρχουν λογής λογής άνθρωποι από πολύ διαφορετικές αφετηρίες και φυσικά προορισμούς.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ΝΔ που είναι και πρώτη στις δημοσκοπήσεις σήμερα. Ένα κόμμα με τοπικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια, φοιτητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις και φυσικά υποψήφιους βουλευτές, πρώην αρχηγούς με αφοσιωμένους κομματικούς μηχανισμούς κα. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν πολιτικοί με ιδεολογίες ακροδεξιές, συντηρητικοί, προοδευτικοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, κρατιστές, νεοφιλελεύθεροι, κομματάρχες, μορφωμένοι, αμόρφωτοι, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της αγοράς ή το ανάποδο, κρατικοδίαιτοι, ρουσφετολόγοι, επώνυμοι, ανώνυμοι και πολλά άλλα.

Ο εκάστοτε αρχηγός φυσικά δίνει την ρότα που θέλει να ακολουθήσει το κόμμα του ώστε να ανέλθει στην εξουσία και να κυβερνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο λόγος που αυτά τα κόμματα είναι κόμματα εξουσίας είναι αυτή η πολύπλευρη σύνθεση από όλα αυτά τα διαφορετικά προφίλ. Αναγκαστικά επομένως, ο αρχηγός θα τοποθετήσει υποψήφιους βουλευτές με διαφορετικές ιδεολογίες και χαρακτηριστικά ώστε να καλύψει όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος εκλογικού σώματος.

Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας ψηφοφόρος που είναι εν πολλοίς απρόβλεπτος. Όσο καλές και σωστές να είναι οι προτάσεις και τα προγράμματα αυτών των κομμάτων και όσες διαθέσεις έχει η ηγεσία του κόμματος να κινηθεί προς μια κατεύθυνση αν οι ψηφοφόροι εκλέξουν βουλευτές οι οποίοι προσωπικά υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό ή είναι απλοί φελλοί με αναγνωρισιμότητα που δεν μπορούν να φέρουν αυτή την ρότα στα μέτρα τους τότε η κατάληξη θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που προδιέγραψε η ηγεσία. Το πρόγραμμα δεν θα ακολουθηθεί και η ηγεσία θα είναι όμηρος της ιδεολογίας της πλειοψηφίας των βουλευτών της.

Ένα απτό παράδειγμα. Οι ψηφοφόροι κατηγορούν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα για διαπλοκή, για κομματικό κράτος, διαφθορά, αναξιοκρατία... Αλλά την ίδια στιγμή αυτά τα ίδια πρόσωπα ψηφίζονται από την πλειοψηφία ενώ τόσα χρόνια στα ψηφοδέλτια υπάρχουν παράλληλα ικανά νέα πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερους κομματικούς μηχανισμούς. Το εκλογικό σώμα παρά την γκρίνια... ψηφίζει τους ίδιους. Οι ίδιοι είναι σίγουρο πως δεν είναι οι κατάλληλοι να διορθώσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν.

Για αυτό αν περιμένετε από τον Κ. Μητσοτάκη και την Φ. Γεννηματά να τα κάνουν όλα μόνοι έχοντας στους κόλπους τους, φθαρμένα παλαιοκομματικά στελέχη με ιδεολογίες περασμένων εποχών, αυτούς που δημιούργησαν το κομματικό κράτος, τότε φυσικά και το αποτέλεσμα θα είναι ισχνό. ή και αρνητικό. Θα μου πείτε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ δεν είναι το νέο; Μα, φυσικά και όχι. Τα στελέχη τους στην πλειοψηφία είναι παλαιά και είναι αυτά που επί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο.

Ο μόνος τρόπος για την υλοποίηση ενός νέου πολιτικού σκηνικού είναι να απαγκιστρωθείτε από τις ορέξεις των κομματαρχών, να βάλετε στην άκρη την αναγνωρισιμότητα και να ερευνήσετε σε βάθος τους υποψηφίους στο τι πρεσβεύει ο καθείς. Να διαλέξετε με βάση το κοινό συμφέρον και όχι το προσωπικό ή το ρουσφέτι. Να διαλέξετε υποψηφίους και πολιτικούς που προτείνουν λύσεις υλοποιήσιμες και όχι μόνο ωραία λόγια που φαντάζουν ωραία χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

Η ψήφος είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό χαρτάκι. Φέρει βαριά ευθύνη για την πορεία της ίδια της ζωής μας και όπως για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο το ψάχνετε μέρες ή μήνες, έτσι και εδώ θέλει έρευνα και μάλιστα βαθιά. Ο χτίστης όσο καλός και να είναι αν τα τούβλα και το τσιμέντο είναι σαθρά, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.














Πιστής Δημήτρης

Αντιπρόερος Ευ.Με.ΣΥΝ - Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου